Sećanje na budućnost


Aleksandar Žikić

Muzej rokenrola nije potreban samo Beogradu, on je potreban svakom ozbiljnom velegradu na svetu, jer od polovine dvadesetog veka naovamo nije postojala kultura koja u istoj meri poništava granice i afirmiše globalizam u najplemenitijem vidu. Dovoljno vremena je prošlo da stvari vezane za rokenrol postanu deo istorije, ali je još mnogo više ostalo za dalje napredovanje, grananje i usavršavanje.

Beograd je oduvek na vreme, ili sa minimalnim – razumljivim – zakašnjenjem prepoznavao nova, sveža strujanja u rokenrolu i obeležavao ih samosvojnim konceptima i doprinosom koji nije bio zanemarljiv. Sve vreme ostavljani su dragoceni tragovi kojima je – da ne bi izgledeli i nestali – potreban odgovarajući odnos, tretman i, konačno, prostor u kome će predmeti koji jednu veoma specifičnu i nesumnjivo vrednu istoriju predstavljaju i simbolizuju moći i da je pričaju, svakome ko želi da sluša. Svakoj novoj generaciji, svakom novom posetiocu, za još mnogo godina za nas. Ne postoji osoba u Beogradu koju rokenrol nije barem okrznuo, a mnogi životi njime su zauvek obeleženi, kroz stalno traganje za novim manifestacijama talenta, veštine, tolerancije, širine i, posebno, slobode duha. Smisao muzeja – a posebno muzeja rokenrola, još uvek veoma živog i aktivnog umetničkog i socijalnog organizma – kao mesta gde se istorija čuva u prezentuje, samo je jednim delom u očuvanju i poštovanju prošlosti. Drugim, velikim delom, on svoju svrhu ispunjava postavljanjem i održavanjem uporišta za sadašnjicu i čvrstog temelja na kome je moguće graditi budućnost. Kolektivno sećanje na nedoživljeno, tako često u rokenrol mitologiji, na taj način moći će da postane sećanje na stvarnu, bolju budućnost.


Aleksandar_ZikicAleksandar Žikić rođen je 1959. u Valjevu. Prvi tekst izašao mu je u magazinu Džuboks. Objavio je više od hiljadu tekstova u većini relevantnih jugoslovenskih i srpskih listova, uglavnom iz oblasti rokenrola i pop kulture. Kao novinar delovao je u svim medijima. Sa grupom S.T.R.A.H. snimio je EP Mesec. Autor je drama Elvira je kul!, Overdouzi, Ples aveti i knjiga Fatalni ringišpil – Hronika beogradskog rokenrola, Mesto u mećavi – priča o Milanu Mladenoviću i Whisky: Vatra iz vode. Član je Tennessee Squire Association i počasni građanin pokrajine Mur, Tenesi, SAD. Magistrirao je svedenborgijansku teologiju na Academy of the New Church Theological School u Brin Etinu, (Filadelfija), Pensilvanija, SAD. Član je progresivnog americana benda The LVCZ. Trenutno živi i radi u Beogradu.

Оставите одговор