OTR: Rok Muzej u Novom Sadu


Rok Muzej ponovo „on the road“! Ovog puta, gostujemo u Novom Sadu, prestonici Vojvodine.

U galeriji Studija M u Novom Sadu (zgrada Radio Novog Sada) u ulici Ignjata Pavlasa br.3, u četvrtak, 13.Oktobra 2016.godine sa početkom u 18h otvorena je izložba pod nazivom ROK MUZEJ.

Ovom prilikom Novosađanima su predstavljeni najznačajniji umetnici, muzičari, fotografi, likovni umetnici, pisci i novinari na koje je R&R imao uticaja.

Nakon izložbe, kako je to i do sada bila praksa, održan je koncert koji je počeo oko 20.30h. Na koncertu su nastupili: Omega iz Zrenjanina, JET bend iz Beograda, Bend 21 gram, kao i polaznici muzičke škole Petra Jelića – Kulturno sklonište.

Institut za savremenu muziku je udruženje koje je pokrenulo inicijativu za osnivanje Rok muzeja u Beogradu. Do sada je u organizaciji Instituta održano šest veoma uspešnih i odlično prihvaćenih izložbi. Nakon prve tri u Beogradu, pokrenuta je turneja po ostalim gradovima u Srbiji i regionu, pa je Rok muzej gostovao u Nišu, Kragujevcu (u okviru Arsenal festa) i Banjaluci gde je zvanično otvorio Demo fest. U okviru svih ovih događaja organizovani su i rok koncerti na kojima su učestvovali muzičari koji su dali veliki doprinos osnivanju rok scene kod nas, kao i mladi neafirmisani muzičari čije vreme tek dolazi.

Izložba u Novom Sadu predstavlja nastavak ove turneje tokom koje su posetioci pored uživanja u kvalitetnoj muzici mogli da vide i instrumente koje su koristili poznati muzičari, stare analogne mašine za slušanje i snimanje muzike, rok štampu, knjige o roku i slično. Evo par fotografija i video zapis sa otvaranja te izložbe:


img_0294Studio „M“ je zaštitni znak Radio Novog Sada i jedan od prepoznatljivih simbola grada. Iako izgrađen još šezdesetih godina prošlog veka (otvoren je 4. decembra 1965. godine) i danas je jedini prostor koji u sebi spaja koncertnu dvoranu i studio za snimanje i prenose. Studio „M“ je arhitektonsko remek delo Pavla Žilnika, za koju je dobio Oktobarsku nagradu grada Novog Sada. Čitava građevina godinama služi kao multimedijalno stecište brojnih umetnika iz zemlje i inostranstva.

Оставите одговор