Rok Muzej UŽIVO!


Institut za savremenu muziku i Televizija Beograd Vam predstavljaju manifestaciju pod nazivom ROK MUZEJ UŽIVO! u Galeriju RTS u Takovskoj 10 od 12. do 22.Maja 2016. Tu će, premijerno, biti izloženo više grupa autentičnih eksponata kao što su muzički instrumenti i oprema, scenska odeća i obuća, kolekcije fotografija aktera, omoti ploča, knjige i časopisi koji tretiraju rok kulturu. A onda će rock muzika „oživeti“! Otvaranje izložbe zakazano je za 12.Maj 2016.godine u 19.00h – Galerija RTS-a.

Galerija RTS-a

Nema tog poklonika rock muzike koji ne shvata da suštinu cele priče prestavljaju njeni kreativci – kao muzičari, kompozitori, snimatelji, kritičari, likovni i video umetnici ili promoteri. U „Noći muzeja“ koja se ove godine odigrava 21. maja posetioci izložbe će postati pubilka koja će moći da se u Galeriji RTS uživo sretne i razgovara sa autentičnim stvaraocima rock istorije, odnosno da upozna njene heroje kao što su Vladimir Janković Džet, Kornelije Bata Kovač, Branko Marušić Čutura, Dušan Duda Bezuha, Dejan Cukić, Saša Ranđelović Ranđa, Nikola Čuturilo, Aleksandar Lokner i mnogi drugi.

Da rokenrol ne vredi ni pet para bez žive svirke, ROK MUZEJ će pokazati besplatnim koncertom koji će biti održan 21. maja na platou ispred glavnog ulaza u Televiziju i Dečijeg kulturnog centra, sa početkom od 20:00 časova. Dvočasovni koncert ALL STARS selekcije muzičara je zamišljen kao omaž domaćim i stranim umetnicima koji su odlučujuće uticali na domaće rock autore i izvođače. Dobrodošli!

Projekat ROK MUZEJ nastao je tokom 2015. godine u okviru Instituta za savremenu muziku, na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Branimira Loknera, Srdjana Stojanovića i grupe profesionalaca i entuzijasta iz sveta rocka. Ideja vodilja bila je da se sačuva od zaborava i promoviše autentična rock kultura sa ovih prostora, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šedesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka.

Institut za savremenu muziku kao nevladina i neprofitna organizacija daje toj ideji jedan ozbiljan ton i naučnu metodologiju. Svi dosadašnji napori slične vrste da se od zaborava sačuva i dokumentuje rock kultura bili su pojedinačnog karaktera i bez sistematičnosti. Sama činjenica da sa naglašenim entuzijazmom uspostavljanje ROK MUZEJA podržava veliki broj aktera istorije, kao i ljubitelja muzike u Srbiji opravdava postojanje Istituta za savremenu muziku kao „krovne“ organizacije koja treba da artikuliše, usmerava i promoviše ovu ideju.

Noc-muzeja-2015

Cilj je da se stalno prikupljaju i izlažu artefakti,  publicistička građa, izdaju knjige, audio i video materijali – i to kroz organizuju događaja širom Srbije. Za početak, Institut namerava da istorijat rock muzike prati i dokumentuje kroz aktivnosti na teritoriji Srbije. Ali pošto je po prirodi rock kultura kosmopolitska, to znači da ne mogu biti izostavljeni autori iz zemalja bivše SFRJ čije je delovanje bilo u značajnoj meri vezano za Srbiju – kako po brojnosti publike i koncerata koju su imali, tako i po diskografskoj aktivnosti.

Pre nego što ROK MUZEJ dobije stalne prostorije i resurse za svoj rad, što je planirano da se desi u toku 2016. godine, opredeljenje je da se misija muzeja stalno promoviše kroz tematske izložbe artefakta u raznim gradovima zemlje. Premijerno predstavljanje ROK MUZEJA bilo je oktobra 2015. godine u izložbenom prostoru  “Centra za ravnotežu” u Sava mali, da bi se akcija nastavila izložbom „ROK MUZIKA SE SLUŠA I GLEDA“ u suorganizaciji Beograda 202, koja je bila otvorena od februara do aprila 2016. godine u holovima i izložbenom prostoru Radio Beograda. Uz prateći muzički program izložbe će dalje gostovati tokom juna 2016. u Nišu i Kragujevcu, dok je Novi Sad već „upisan“ za kraj avgusta i početak septembra u umetničkoj galeriji „Izba“.

Srdjan D. Stojanović

INSTITUT ZA SAVREMENU MUZIKU

PR & Promo: info@rokmuzej.rs

Reklamni flajer izložbe

Оставите одговор