OTR: Rok Muzej u Nišu


ROK MUZEJ on the road…

U okviru svoje promocije „ROK MUZEJ UŽIVO!“, krenuli smo na turneju po Srbiji. Naša prva stanica je Niš. Zašto baš prvo Niš, o tome govori jedan od osnivača ROK MUZEJA, Srđan D. Stojanović:

Zašto je Niš odabran da bude prvi grad u kome će izložba ROK MUZEJ započeti svoj „on the road“ život? Svakako ne slučajno! Naime, od pojave rock kulture na ovim prostorima šezdesetih godina XX veka, Niš se nametnuo kao njen kreativni centar, potpuno autentičan i nezavistan od glavnog grada – uprkos nedostatku „mainstream“ medija i diskografske industrije koji su mogli da to proprate.

Umetnici kao Perica Stojančić početkom šezdesetih su uspeli da se nametnu na nacionalnom nivou. Zatim su sledili krajem šezdesetih i poćetkom sedamdesetih čuveni Daltoni, sredinom sedamdesetih godina Lutajuća Srca, sa kraja sedamdesetih i početka osamdesetih Galija, zatim Kerber sredinom osamdesetih pa do devedesetih – sve relevantna imena za razvoj i istorijat srpske rock kulture. Ne bih želeo da budem nepravedan prema brojnim drugim niškim rockerima koji su delovali istovremeno kada i napred pomenuti izvodjači/autori. Tu spadaju Rubinsi, Fantomi, Srećne ruke, Milozvučna radionica, Viktorija/Mama Rock, Tam Tam, Fleke i mnogi drugi. Oni na nesreću nisu dostigli popularnost i status grupa iz „prvog ešalona“ niškog rocka, mada su svojim autentičnim stilom i rukopisom to definitivno zasluživali.

Rok-muzej-u-Deli-prostoru-i-koncert-u-Feedback-u-Nis

Od 2. do 14.Juna 2016.godine, Institut za savremenu muziku uz podršku “Deli“ i “Proaktiv“, a pod sloganom “Putujući muzej  – park iz doba Juroka” ROK MUZEJ se predstavio niškoj publici izložbom različitih autentičnih eksponata, kao što su muzički instrumenti, scenska odeća, kolekcije fotografija i omota ploča iz perioda stvaranja ove vrste muzike kod nas. Izložba je održana u predivnom prostoru niškog „Deli centra“. Otvaranje je bilo zakazano 2.Juna u 19.30h, a prateći koncerti legendi Daltona, Lutajućih srca, Tommy & Vanne i Vlada Jet Band održan je u obližnjem niškom klubu „FEEDBACK“ sa početkom u 21h.

Fotografije sa otvaranje izložbe pogledajte na našoj oficijalnog Facebook stranici: www.facebook.com/rokmuzej.

Оставите одговор