Rok misija


Srdjan D. Stojanović

ROK MUZEJ je nastao 2015. godine na inicijativu Miroslava Cvetkovića, Srdjana Stojanovića, Branimira Loknera, Jovana Jovanovića i brojnih drugih profesionalaca i entuzijasta da bi se prikupljali artefakti, publicistička građa i organizovali događaji u okviru Instituta za savremenu muziku. Ideja vodilja je da se sačuva od zaborava i promoviše ova vrsta kulture, koja je bila dominatni način izražavanja i života generacija šezdesetih, sedamdesetih, osamdesetih i devedesetih godina XX veka. Sa inicijativom da ROK MUZEJ postane sastavni deo našeg kulturnog života javnost je upoznata na njegovoj inauguraciji oktobra 2015. godine.

Rok Muzej bi trebalo da osim stalne i putujuće postavke obuhvati i druge aktivnosti kao što su “Kuća slavnih”, edukacija, tribine, predavanja, radionice, projekcije tematskih filmova i tako dalje.

Ovo je ogroman posao i zato nam je potrebna podrška svih koji dele naš stav. Jednostavno nemamo prava da rok kulturu prepustimo zaboravu – zbog sebe, a posebno zbog onih koji dolaze. Sigurni smo da ima puno istomišljenika koji su godinama sakupljali i čuvali fotografije, stare instrumente, nosače zvuka i sve drugo što ih podseća na neka vedra i kreativna vremena. Bilo bi lepo i korisno da se sve to nađe na jednom mestu, u jednoj kući i ostane dostupno svima.


Srdjan StojanovicSrdjan D. Stojanović (1960) je novinar i aktivista iz Beograda. Član je NUNS. Završio je Pravni faklutet u Beogradu, a magistrirao je na London School of Economics and Political Science iz oblasti političkih komunikacija. Usavršavao se iz oblasti međunarodnih odnosa na Western Illinois University. Pored velikog niza domaćih medija pojavljivao se kao gostujući politički komentator na BBC World TV (1999-2005). Radio je kao politički savetnik pri Misiji OSCE u Srbiji i kao analitičar Međunarodne krizne grupe. Objavio je knjigu (na engleskom) „Nerealna obećanja – defektni rezultati“ (Istorijat reforme medija u Srbije 2000-2006). Osnivač i urednik internet magazina VREME JE.

Оставите одговор