Krov za davno sazidanu kuću


Petar Janjatović

Verovatno ne treba spominjati da je u Beogradu već odavno stanje sa muzejima vrlo zabrinjavajuće. Najznačajniji su zatvoreni, ali to ne bi trebalo da bude opravdanje da se ne razmišlja o otvaranju novih. Kako je Beograd poslednjih godina postao vrlo zanimljiv brojnim mladima iz celog sveta čini se da je stara ideja o otvaranju rok muzeja ponovo više nego akuelna. Naravno, uz turističku atraktivnost ovaj muzej bi, pre svega, imao značaj kao centar za stručno prezentovanje jednog od najbitnijih segmenata domaće masovne kulture.

Od kasnih predesetih godina, kada su se stidljivo pojavile prve reakcije na novi američki zvuk, pa do današnjih dana, rock’n’roll je postao jedan od najznačajnijih oblika kreativnog izražavanja mladih generacija. I tokom tih 55 godina u Srbiji je stvorena bogata, raznovrsna i uticajna scena. Temelji su odavno iskopani, zidovi šareno obojeni, a sobe pune muzike. Vreme je da na pravi način ta scena dobije i krov.


Petar_JanjatovicPetar Janjatović, srpski muzički novinar i rok kritičar rođen je u Beogradu, 30. Juna 1956.godine.

Prve kontakte sa novinarstvom imao u gimnaziji kao saradnik emisije Veče uz radio Prvog programa Radio Beograda. Od 1976. godine redovno sarađuje u novinama i časopisima različitih profila. Tokom cele karijere priprema i vodi muzičke radio i TV emisije. Bio je dopisnik časopisa Bilbord, saradnik radio-stanica BBC i Slobodna Evropa. Bio je u žiriju emisije Idol koja se emitovala na BK televiziji. Do februara 2012. godine je na Radiju B92 sa T. Grujićem pripremao emisiju Juboks koja se bavila rok i pop scenom s područja bivše Jugoslavije. Predstavnik je izdavačke kuće Dalas rekords za Srbiju.

Оставите одговор